Wat je intussen al niet meer zal verrassen, is dat ook pijlen in verschillende soorten komen.
Voor elk boogtype is er een andere standaard. Echter, resultaten zijn het best als pijlen afgestemd zijn op de boog en de schutter die ze gaan gebruiken. Het is dus iets persoonlijks.
Hieronder worden de hoofdlijnen kort uitgelegd.
De schacht van de pijl kan gemaakt zijn van drie materialen: aluminium, carbon of hout. Carbon is vaak favoriet, omdat deze pijlen recht en licht van gewicht zijn. Er is grote garantie dat alle pijlen precies hetzelfde zijn, wat je scores ten goede komt. Dit materiaal wil je echter niet in de natuur kwijtraken, en daarom kunnen aluminium schachten een goed alternatief zijn voor buiten schieten. Aluminium is wel wat zwaarder en gevoeliger voor krom raken. Er bestaan ook aluminium-carbon composiet pijlen. Dit soort pijlen worden standaard gebruikt voor recurve en compounds, maar ook bij de jachtboog worden ze veel gebruikt.
Houten schachten hebben veel meer onderlinge variatie en zijn een stuk zwaarder. De pijlen kunnen op zo'n manier gemaakt worden, dat de verschillen zo klein mogelijk worden. Houten pijlen zijn de standaard voor longbows, maar ze worden ook wel gebruikt bij andere traditionele bogen.
Pijlschachten zijn er in verschillende spines (stijfheden). Welke spine je nodig hebt hangt grotendeels af van hoeveel trekkracht de boog heeft.
Een handboogpijl heeft drie veren, die alledrie even ver van elkaar af zitten. Vaak is er één veer anders gekleurd, de indexveer, waardoor je makkelijker ziet hoe de pijl op de boog moet liggen.
Pijlen kunnen worden voorzien van kunststof- of natuurveren. Houten pijlen hebben altijd natuurveren, en de meeste carbon en aluminium pijlen hebben plastic veren. Het komt ook voor dat er natuurveren op carbon pijlen worden geplakt, vooral als deze pijlen bij het 3D schieten gebruikt worden.
Hiernaast zijn een aantal vormen afgebeeld die veren kunnen hebben. Parabool en shield zijn het meest gangbaar.
Langere veren stabiliseren de pijl beter, terwijl kortere veren zorgen voor meer snelheid. Het is aan de schutter om te besluiten welk voordeel belangrijker is voor hem of haar. Natuurveren zijn er tussen 3'' en 6''; plastic veren zijn er vanaf 1.75''.
Uiteraard zijn veren er in vele kleuren.
De pijlpunt is ook een belangrijk onderdeel. Het gewicht van de punt zorgt dat de balans van de pijl op de juiste plaats ligt. Welk gewicht het meest geschikt is, is weer heel afhankelijk van bijvoorbeeld de trekkracht van de boog, en de dikte en lengte van de pijlen.
Historische punten zijn niet toegestaan, omdat deze veel schade toebrengen aan de doelen.