Traditioneel

Traditioneel handboogschieten

Bij deze tak van sport wordt er met kale bogen geschoten. Dit betekent dat er geen hulpmiddelen op de boog zitten, zelfs geen vizier! Richten is mogelijk met behulp van de pijlpunt, maar dit is niet noodzakelijk. Veel traditionele schutters richten helemaal niet, maar schieten instinctief.

Doordat de manier van schieten zo verschilt met die van een olympische recurve of compound, is de ervaring ook volledig anders.

Er zijn verschillende soorten bogen die gebruikt worden.

Longbow

Een longbow is in de regel net iets langer dan de schutter zelf. Het trekgewicht ligt meestal tussen de 20 en 40 pond, maar kan oplopen tot 60 pond.

Er zijn twee verschillende categorieën longbows. Enerzijds is er de traditionele Engelse longbow. Deze heeft een D-vorm doorsnede en vaak een simpeler handvat. Daarnaast bestaat er ook nog de flatbow. Deze heeft een platte vorm, en het handvat is dikker en vaak ergonomisch ontworpen.

Warbows zijn ook Engelse longbows, en deze kunnen wel 120 pond trekgewicht hebben. Hiermee wordt niet geschoten binnen het traditioneel schieten dat hier bedoeld wordt, en ook niet bij onze vereniging.


Belangrijk bij de aanschaf van een longbow:

Wat in Duitsland verkocht wordt als 'hybride' bogen, valt daar in wedstrijdverband onder longbow, maar in Nederland onder recurve. Met een hybrideboog kom je in Nederland dus terecht tussen de traditional recurve schutters en ben je in het nadeel.

Flatbow

Engelse longbow

Ruiterboog

Een ruiterboog is een boog die - de naam zegt het al - geschikt is voor ruiters. Door het korte formaat kan de schutter zich veel beter bewegen langs het paard. Verder zorgt de recurve in de latten voor een efficiëntere energieoverdracht naar de pijl, waardoor deze sneller vliegt.

Ruiterbogen worden vaak onderverdeeld naar herkomst. Zo zijn hiernaast de Scythische en Turkse ruiterbogen afgebeeld. Daarnaast bestaan er onder andere ook Mongoolse, Hongaarse en Perzische ruiterbogen. Op deze pagina van een bogenbouwer uit Hongarije kun je veel foto's vinden van al deze soorten.

Scythische ruiterboog

Turkse ruiterboog

Jachtboog

uit één stuk

Driedelige

jachtboog

Jachtboog

Een jachtboog is een kale, houten recurve. Deze kan uit één stuk bestaan of uit meerdere, ook wel 'takedown' genoemd. De boog is langer dan een ruiterboog, maar heeft dezelfde voordelen van de recurve vorm.


Met deze bogen wordt in het buitenland nog echt gejaagd. In Nederland is dit verboden.