Technisch

Technisch schieten

Technische bogen worden vaak gebruikt voor target schieten. Ze worden standaard uitgerust met allerlei materiaal dat de schoten preciezer moet maken.

Hieronder staan de hoofdeigenschappen van de twee soorten bogen beschreven. Natuurlijk zijn er per soort talloze verschillende modellen beschikbaar.

Olympische recurve

De olympische recurve (vaak gewoon 'recurve' genoemd) is normaal gesproken voorzien van een vizier, stabilisators en een clicker.

Het vizier zorgt dat je makkelijker kunt richten. Door stabilisators kun je je boog stiller houden, en de clicker zorgt er tenslotte voor dat je je boog altijd even ver uittrekt. Op deze manier wordt het makkelijker om altijd hetzelfde te schieten.

Deze boogsoort varieert in trekgewicht van ongeveer 15 tot 50 pond.


Wanneer deze boog is voorzien van allerlei hulpmiddelen, heet dit ook wel een freestyle recurve. Als alle hulpmiddelen eraf geschroefd zijn, kun je de boog ook gebruiken als barebow recurve.


De prijs van een recurve varieert enorm. Een beginnersboog is voor minder dan €100 te krijgen. Echter, een boog met allerlei uitrusting van hoge kwaliteit kan makkelijk €2000 kosten. Gelukkig heb je geen dure spullen nodig om met de sport te beginnen.Compound

Een compound ziet er ingewikkelder uit dan andere bogen. Dit komt vooral omdat er gebruik gemaakt wordt van katrollen, die zorgen dat de pijl tot wel twee keer sneller afgeschoten wordt dan met een recurve.


Net als de recurve kan ook deze boog worden voorzien van een vizier. Sommige compoundvizieren hebben een lens met vergroting, waardoor je de roos groter ziet. Stabilisators worden ook gebruikt, al zijn deze vaak een stuk korter dan bij een recurve. Het gebruik van een release zorgt dat er geen fouten kunnen worden gemaakt bij het loslaten van de pees.

Wanneer je een compound uittrekt, kost dit relatief veel kracht. Echter wanneer de boog helemaal uitgetrokken is, kost het de schutter nog maar heel weinig kracht om de boog vast te houden. Compounds kunnen daardoor makkelijker met een zwaarder trekgewicht geschoten worden.

De boog heeft verder nog een ingebouwde stop op de treklengte, waardoor je hem altijd evenver uittrekt. Hierdoor is het gebruik van een clicker niet nodig.


De trekkracht van compounds varieert van circa 15 tot 80 pond. De doelpakken waar over het algemeen op geschoten wordt, zijn daarom wat dikker en steviger dan voor andere bogen.


Een compound die volledig uitgerust is valt in de klasse compound unlimited. Wanneer alle uitrusting verwijderd wordt, kan de boog ook gebruikt worden als compound blank.