de bogen

Op deze pagina worden verschillende handbogen besproken die men bij de vereniging gebruikt..Longbow (lange boog) is een handboog waarmee de Engelse legers in de Honderdjarige Oorlog veel overwinningen op de Fransen hebben behaald.


De Engelsen leerden dit gevechtswapen kennen in hun strijd tegen de Keltische bewoners van Wales, die dankzij dit wapen de Engelsen vele eeuwen buiten de deur hebben weten te houden. Wat het aantal ridders betreft, konden de Engelse legers zich in de 14e en 15e eeuw volstrekt niet meten met de Fransen, maar ze maakten dat meer dan goed door de inzet van goed getrainde boogschutters. De longbow, die manshoog was en veel kracht vereiste bij het spannen, kon wel 300 meter ver schieten en deed qua penetratievermogen weinig onder voor de kruisboog, maar een geoefend longbowschutter kon er veel meer schoten per minuut mee afvuren. De pijlen van beide wapens waren in staat om een harnas te doorboren.


De longbow was minstens zo effectief als de eerste vuurwapens, de haakbussen en musketten. Toch werd de handboog meer en meer naar de achtergrond gedrongen. De reden was dat een soldaat in een paar dagen kon leren goed overweg te gaan met een haakbus, musket of kruisboog, terwijl het hanteren van de longbow vele jaren training kostte.


De longbow wordt tegenwoordig, naast modernere bogen als de recurve- en compoundboog, nog steeds gebruikt voor boogschieten en mag ook bij ons op de baan gebruikt worden.

De barebow is een handboog zonder toeters en bellen. Het kan een jachtboog zijn, maar ook zoals hier een recurveboog maar dan zonder vizier, stabilisatoren of andere hulpmiddelen.

Om te richten gebruik je de pijl in plaats van een vizier. Je trekt de pees uit, enkele centimeters onder de pijl, dus niet zoals bij een recurveboog de pijl tussen de vingers.

De compoundboog is een boog die wordt gebruikt bij het boogschieten. De samengestelde (= compound) boog maakt gebruik van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen. De compoundboog is in 1967 ontwikkeld door de Amerikaan Holless Wilbur Allen.


Het centrale stuk van een compoundboog wordt meestal gemaakt van aluminium of magnesium. De latten van een compoundboog zijn stijver dan van een longbow of recurveboog, waardoor de energie van de boog beter gebruikt kan worden. Door het gebruik van de katrollen aan het eind van de latten wordt een pijl 1,5 tot 2 keer sneller afgeschoten dan met een recurveboog. De trekkracht van de latten varieert van circa 40 tot 80 pond. Dit betekent natuurlijk ook dat de schietschijf waarop je met een compoundboog schiet, een beetje dikker moet zijn dan de gebruikelijke doelpakken

De recurve boog is een wat uitgebreidere boog. Er zit een vizier op en als je wilt kun je er stabilisators aanhangen. Deze stabilo's variëren van 30 cm tot meer dan een meter lang. De stabilo's zijn helemaal naar je eigen wensen per gewicht in te stellen. Het vizier is een apart verhaal. Je hebt ze al vanaf €15,00 maar het kan oplopen tot enkele honderden euro's. Je begint natuurlijk met een simpele uitvoering totdat je weet wat je wilt gaan doen binnen de boogsport en maakt pas dan een keuze voor het aan te schaffen materiaal. Ook is er veel tweede hands materiaal te koop. Je kunt het dus net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.


Wij zullen je in ieder geval proberen bij te staan met adviezen en tijdens de praktijk opgedane ervaringen.